Jedzenie warzyw codziennie może nam przynieść wiele korzyści zdrowotnych, zwłaszcza, że znajduje się w nich mnóstwo witamin oraz wartości odżywczych. Jednym z takich warzyw jest brukselka, która posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych, które sprawią, że będziesz się lepiej czuć!
Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/brukselka-i-jej-wlasciwosci/
Kapusta brukselska
Brukselka to inaczej kapustka brukselska, warzywo, które posiada mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Doceniają ją zwłaszcza mamy. Chcąc zadbać o zdrowie swoich dzieci bardzo często włączają to warzywo do posiłków, ku ogromnemu niezadowoleniu swoich pociech. Brukselka jednak odgrywa bardzo ważną rolę w rozwoju młodych ludzi.
Pochodzi ona z Belgii, a związana jest ze stolicą kraju – Brukselą. Wspiera ona układ odpornościowy dzieci, ale nie tylko. Również wykazuje bardzo duże działania antynowotworowe i może nawet wspomagać płodność! Powinna również znaleźć swoje miejsce w diecie kobiet, które planują zajść w ciążę, a nawet ciężarnych. Nie jest jednak wskazana dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Samo zdrowie w brukselce!
Brukselka jest jednym z warzyw krzyżowych, takich jak brokuł czy kalafior i podobnie jak one posiada właściwości antynowotworowe. To wszystko dzięki zawartości sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Może uchronić przed rakiem piersi, płuc, prostaty, a nawet rakiem jelita grubego. Jednakże nie zastąpi on lekarstw.
Brukselka również reguluje ciśnienie krwi oraz poprawia pracę serca. Jest bogata w pierwiastki regulujące jego pracę, a także ciśnienie krwi. To zasługa wysokiej zawartości wapnia, który odpowiada za prawidłowe pompowanie krwi do narządów oraz tkanek, a także magnezu, który rozszerza tętnice i chroni człowieka przed zawałem. W brukselce również znajduje się potas, który kontroluje ciśnienie krwi.
Brukselkę można jeść na surowo, jednakże w polskiej kuchni najczęściej pojawia się ona w warzywach oraz gotowana w wodzie lub na parze. W tradycyjnej kuchni holenderskiej popularny jest stamppot z brukselką, a więc puree z ziemniaków lub brukselki.
Przeczytaj też: http://www.oliwkowo.pl/sok-z-kiszonej-kapusty-jakie-ma-wlasciwosci/