Dieta antyrakowa. Prawda czy mit?

Rak budzi postrach wśród wszystkich. Ma złożoną strukturę, bo na jej rozwój wpływają różne, wzajemnie na siebie działające czynniki, w których skład na pewno wchodzi tryb życia. Osoby aktywne, niepalące, unikające stresu, z pewnością należą do grupy mniejszego ryzyka. Na przestrzeni lat nieraz mówiono, że pewne produkty mają działanie antyrakowe. Wymieniano tu na przykład czarne porzeczki, brokuły, granaty oraz niektóre przyprawy. Twórca diety strukturalnej, Marek Bardadyn, stworzył nawet koktajl przeciw chorobom cywilizacyjnym. Składa się on z soku pomidorowego, tuńczyka, pietruszki, orzechów, czosnku i siemienia lnianego. Czy rzeczywiście istnieją „cud produkty” chroniące nas przed nowotworem? Niestety nie. Zdrowa, zbilansowana dieta jest bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na nasze zdrowie, ale nie jest gwarancją na uniknięcie choroby. Lekarze zaznaczają tez, że jeśli zaczniemy się skupiać tylko na produktach potencjalnie „antyrakowych”, możemy zacząć pomijać inne, zawierające równie cenne składniki. Zamiast tego wszyscy zgodnie radzą by wprowadzić w życie zróżnicowaną dietę, ograniczać alkohol i papierosy oraz uprawiać sport. Te trzy czynniki z pewnością wpłyną pozytywnie na nasz ogólny stan zdrowia.

http://www.dlazdrowia24.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here