Tak to już jest, że w większości domów, niezależnie od tego, jak mała byłaby kuchnia, jest to ulubione pomieszczenie wszystkich domowników. Wybierając drzwi do kuchni warto wziąć to pod uwagę.Do kuchni ciągle ktoś wchodzi i ciągle ktoś z niej wychodzi. Warto więc, by drzwi do niej były lekkie, a ich otwieranie nie sprawiało nikomu żadnych trudności. Warto też by były wytrzymałe, aby ciągłe ich otwieranie oraz wszechobecna w kuchni wilgoć nie doprowadziły do ich uszkodzenia. Powinny lekko chodzić w zawiasach, otwierać się z łatwością i zamykać bez trzaskania. Choć wiele osób zachwyca się efektownie wyglądającymi drzwiami z litego drewna, to jednak w kuchni nie będą one się dobrze sprawdzały. Są bowiem ciężkie i bardzo łatwo się wypaczają. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są drzwi z płyt tłoczonych. Takie drzwiczki są lekkie, funkcjonalne, wyjątkowo trwałe oraz odporne na uszkodzenia, a przy tym niedrogie. Wybierając drzwi do kuchni nie kierujmy się jedynie względami estetycznymi. Funkcjonalność jest w tym przypadku o wiele ważniejsza.