gorączka

Gorączka to przede wszystkim reakcja organizmu nie tylko na bakterie, wirusy czy grzyby, ale też na przykład na alergeny, ciało obce lub chemikalia.

Przyczyny gorączki

Gorączka jest objawem towarzyszącym bardzo wielu chorobom. Cierpią z jej powodu chorzy, których dotknęły:

  • infekcje dróg oddechowych, zarówno bakteryjne, jak i wirusowe
  • infekcje dróg moczowych
  • choroby zakaźne
  • biegunki wywołane przez rotawirusy, norowirusy, adenowirusy, ale też bakterie,
  • nadczynność tarczycy
  • zapalenie żył
  • zawał serca
  • udar mózgu
  • nowotwory oraz ich leczenie
  • choroby autoimmunologiczne
  • rozległe urazy
  • choroby układu nerwowego
  • bakteriemie, posocznica

Gorączka – kiedy się zaczyna?

U człowieka prawidłowa temperatura ciała mieści się w granicach 35,5’C do 37,2’C. Temperatura w przedziale 37,2-38,0’C to stan podgorączkowy. U osób dorosłych przekroczenie poziomu 38’C oznacza gorączkę. Jeśli chodzi o dziecko to jego właściwa temperatura powinna znaleźć się  w przedziale 36,3-37,2;C. Stan podgorączkowy u dzieci, podobne tak jak u dorosłych, to temperatura do 38’C.

Jakie są rodzaje gorączki?

Wyróżniamy kilka rodzajów gorączki:

  • Gorączka nieregularna – wysokość temperatury zmienia się kilkukrotnie w ciągu doby
  • Gorączka pierwotna – okresy bezgorączkowe przeplatają się z okresami podwyższonej temperatury co kilka dni
  • Gorączka przerywana – zmienność okresów bezgorączkowych i okresów o wyższej temperaturze w ciągu doby
  • Gorączka trawiąca – znaczna temperatura ciała, z wahaniami nawet o 2-3oC

przyczyny gorączki - kiedy warto zbić temperaturę i jak

Kiedy należy zbić gorączkę?

Przy wysokiej gorączce u dorosłego człowieka – powyżej 39’C, możemy przygotować zimnie kompresy na czoło, szyję i kark. Można również zastosować kąpiel, temperatura wody powinna być niższa tylko o jeden stopień od temperatury ciała, a następnie należy dolewać zimnej wody do momentu, kiedy temperatura chorego spadnie poniżej 37’C.

Zbijanie gorączki u dzieci, to podawanie im dużej ilości płynów. Nie wolno stosować obniżających temperaturę leków zawierających aspirynę i polopirynę. Jeśli stan podgorączkowy trwa dłużej niż 3 dni, należy iść do lekarza.

Dieta w gorączce

Zmiany w menu wskazane w trakcie gorączki wynikają ze skutków, jakie niesie ze sobą podwyższenie temperatury naszego ciała. Wzrost temperatury ciała na przykład tylko  o jeden stopień Celsjusza powoduje:

  • wzrost metabolizmu o 20%,
  • wzrost częstości skurczów serca,
  • wzrost dobowego parowania niewidzialnego o 500 ml,
  • wzmożony rozpad białek.

Dieta w okresie gorączki powinna więc zawierać:

  • około 20% kcal więcej niż wynosi zapotrzebowanie
  • około 2 g białka na kilogram masy ciała, z przewagą białka pochodzenia zwierzęcego.
  • około 30–40 g dodanego tłuszczu; mniej błonnika (poniżej 30 g na dobę); źródła żelaza i witaminy C.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here