Przygotowywanie i przechowywanie jedzenia jest bardzo ważne. Jeżeli zrobimy to odpowiednio, uzyskamy gwarancję, iż spożywamy posiłki zdrowe, świeże i zrobione w higienicznych warunkach.Lodówka to oczywiście podstawowy sprzęt AGD, który koniecznie musi się znaleźć w każdej kuchni. To właśnie w niej przechowujemy kupioną w supermarketach żywność oraz gromadzimy nasze zapasy. Lodówka to miejsce, w którym temperatura wynosi jedynie kilka stopni powyżej zera, dlatego jest tak dobra to trzymania w niej jedzenia. Wędlina, sery żółte, jogury oraz większość warzyw- te produkty wymagają odpowiedniego chlodzenia, tylko wtedy zachowają świeżość i swoją zdatność do spożycia. Przygotowywaanie i przechowywaanie jedzenia musi się wiązać z użyciem lodówki, bowiem niska temperatura nie pozwala na rozwój bakterii i drobnoustrojów. Istnieją także narzędzia kuchenne, dzięki którym nasze działanie kulinarne jest znacznie ułatwione. Specjalne pojemniki próżniowe, zazwyczaj wykonane z plastiku, sprawiają, iż przygotowywanie i przechowywanie jedzenia jest dużo łatwiejsze, skuteczniejsze i bardziej efektywne. Takie narzędzia kuchenne są bardzo dobre, możemy włożyć do nich edlinę lub pokrojone w kawałki warzywa. Tak zapakowane wkładamy do chłodziarki. W ten sposób mamy podwójne zabezpieczenie. Zyskujemy zatem pewność, iż kupiona przez nas żywność będzie świeza przez długi czas, a my będziemy mogli cieszyć się wspaniałym smakiem jedzenia.