Oczywiście na Sycylię jeździ się w celu wypoczynku i opalania się na piaszczystych plażach, zobaczenia wulkanu Etna oraz zwiedzania licznych okolicznych atrakcji. Niemniej jednak to nie wszystko! Z całą pewnością wypada popróbować tutejszej słynnej kuchni. Tym bardziej, że Sycylijczycy są znani powszechnie jako kulinarni koneserzy, co wynika z wielu powodów. Na pewno ciepły klimat śródziemnomorski stanowi bardzo sprzyjający czynnik, dlatego że zapewnia nadzwyczajnie słodkie, soczyste owoce i warzywa praktycznie przez cały rok. A w tym naturalnie oliwki, z których powstaje oliwa, niejednokrotnie wyciskana własnoręcznie. Oliwa z oliwek stanowi niezbędny składnik kuchni sycylijskiej. Poza tym na ich stole często pojawiają się owoce morza, które są przyrządzane na setki sposobów. Oczywiście przy tym wszystkim nie można zapominać o makaronie, który stanowi podstawę kuchni. I musi być odpowiednio przygotowany, czyli nie ma prawa być rozgotowany. Bardzo często podaje się go z pomidorami, bakłażanami bądź brokułami, przyprawiając świeżymi ziołami. Do najpopularniejszych zalicza się bazylię, tymianek i miętę. A do każdego obiadu jest wino, jako że bez tego nie rozpoczyna się żadnego posiłku.