Pestki z dyni a odchudzanie

Pestki z dyni mają liczne właściwości odżywcze, sporą ilość witaminy E w różnych formach, są też bogatym źródłem cynku, dzięki któremu posiadają właściwości lecznicze.
Pestki z dyni odchudzanie
Można? Można. Ale z głową, bo jeśli w diecie będzie ich zbyt wiele, nie przyniosą one oczekiwanego efektu. Optymalną ilością pestek dyni w diecie jest trzydzieści gram dziennie. Dlaczego tak niewiele? Ponieważ pestki z dyni są dość kaloryczne i mają w sobie dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki z dyni dodane do wielu dań mogą więc wspomóc odchudzanie i podnieść ich walory zdrowotne i smakowe, są one uniwersalnym dodatkiem pasującym do niemal każdego dania. Poza tym pomagają oczyścić organizm z toksyn.
Dynia sama w sobie, jako warzywo jest jednak niskokalorycznym i lekkostrawnym warzywem polecanym osobom odchudzającym się. Warto jednak urozmaicić tę dietę właśnie pestkami z tego warzywa aby ją odrobinę urozmaicić i wzbogacić w liczne witaminy w nich występujące. Pomogą one w pracy organizmu, wzmocnią odporność, a także wzmocnią kości. Sezonem na dynie jest właśnie jesień, listopad jest miesiącem dyni, i warto z tego skorzystać. Właściwości tego warzywa i pora roku, w której jest na nie sezon świetnie się ze sobą zgrywają, choć pestki z dyni, zwłaszcza suszone, dostępne są cały rok i z tego też warto skorzystać fundując sobie takie dodatkowe, naturalne źródło witamin i minerałów, które w trakcie diety są niezbędne, zwłaszcza diety bardzo restrykcyjnej, która może wycieńczać organizm i powodować niedobór pokarmowy oraz pogarszać ogólną kondycję organizmu. Pestki z dyni najlepiej jednak spożywać w postaci surowej, ponieważ właśnie wtedy mają najwięcej wartości odżywczych.
Ale jakie dokładnie składniki zawierają pestki z dyni? Poza wymienionymi wyżej w składzie pestek z dyni znajdują się także białka, błonnik, który jest tak ważny w odchudzaniu, węglowodany, minerały, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, fosfor, cynk, omega 3, omega 6, czyli wspomniane już tłuszcze wielonienasycone, a także witaminy A, B6, B17, która pomaga w walce z rakiem, C i K. Jako ciekawostkę można dodać, że dzięki tym witaminom pestki z dyni nie tylko wpływają dobrze na zdrowie, ale i urodę, a także włosy, ponieważ poprawiają ich kondycję. Ponadto spożywanie pestek z dyni poprawia nastrój, co jest niekiedy potrzebne przy odchudzaniu. Wiele osób na poprawę nastroju lubi zjeść jedną lub kilka tabliczek czekolady. Podczas diety świetną alternatywą dla czekolady są właśnie pestki z dyni.
Nie bez podstaw więc większość dietetyków twierdzi, że dynia jest jednym z najzdrowszych warzyw, a najwięcej jej dobroczynnych właściwości wykazują jej pestki, których spożywanie nie przynosi żadnych skutków ubocznych i nie ma żadnych przeciwwskazań do ich spożywania.
Reasumując, zamiast stosować suplementy diety, warto zastosować zdrową dietę uzupełnioną i wzbogaconą o pestki z dyni, a także olej z tego warzywa, który często jest pomijany, a równie wartościowy jak samo warzywo i jego pestki.

http://www.abczdrowia.com.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here