Nie od dziś wiadomo, że kuchnia azjatycka jest jedną z najzdrowszych na świecie. Wpływa także na doskonały stan zdrowia Azjatek, które dzięki posiłkom bogatym na przykład w soję znacznie łagodniej przechodzą menopauzę niż panie mieszkające na Zachodzie. Dieta zawierająca duże ilości soi zapewnia ogólnie pojętą lepszą kondycję fizyczną, co przejawia się przede wszystkim rzadszym chorowaniem na nowotwory, choroby serca oraz osteoporozę. Jednak przeprowadzone badania udowodniły, że przyjmowanie tego produktu w postaci tabletek nie przyniosło zamierzonego efektu i nie uchroniło Europejek przed dokuczliwymi efektami menopauzy. Naukowcy wciąż więc badają fenomen diety kobiet ze Wschodu. Możliwe, że uzyskanie doskonałego efektu możliwe jest jedynie dzięki połączeniu szeregu substancji i produktów z soją włącznie. Tak więc lekarze doradzają przyjmowanie soi pod właściwą postacią, jako bogatej w substancje korzystnie wpływające na stan naszego organizmu, jednak nie należy wymagać spektakularnych efektów.