Lekarze i eksperci żywienia od lat podkreślają rolę zbilansowanej diety w zachowaniu doskonałego stanu zdrowia. Jednak dziś nastała era suplementów diety – uznawane są one przez większość z nas za prosty sposób na uzupełnienie diety w związki odżywcze. O ile eksperci nie zalecają zastępowania zbilansowanej diety suplementami, o tyle są zgodni co do tego, że niemal każdy z nas wymaga suplementacji witaminą D. Co świadczy o takiej wyjątkowości witaminy D3 oraz powszechnym występowaniu jej niedoborów?
Źródła pozyskiwania witaminy D3
Zdecydowana większość witamin dostarczana jest wraz z dietą. Nasz organizm ma zdolność syntezy niewielkich ilości niektórych witamin z grupy B. Jedyną witaminą, którą syntetyzujemy w znacznych ilościach jest witamina D. Nasz organizm może dostarczyć niemal 90% zapotrzebowania na witaminę D3 na drodze jej skórnej syntezy. Ekspozycja skóry na słońce prowadzi do produkcji wysokich dawek witaminy D. Wystarczy już 15 minut spędzone na słońcu eksponując około 18 – 20% powierzchni ciała, czyli przedramiona oraz podudzia, aby dostarczyć organizmowi niemal całej dziennej dawki witaminy D3. Jednak w naszym umiarkowanym klimacie nie mamy możliwości korzystania ze zbawiennego wpływu słońca przez ponad pół roku – od września do marca. I to przyczynia się do powszechnego występowania niedoborów witaminy D3. Nawet 90% Polaków może być dotkniętych tych problemem, nawet o tym nie wiedząc.
Bardzo umiarkowane znaczenie ma dieta – dostarcza ona niewielkich ilości witaminy D. W źródłach roślinnych (grzybach i olejach roślinnych) znaleźć można witaminę D2, natomiast w produktach zwierzęcych (ryby, mięsa) – witaminę D3. Witamina D2 jest znacznie gorzej przyswajalna z diety i wykazuje mniejszą aktywność biologiczną. naturalne źródła witaminy D nie są wystarczające.
Ile witaminy D3 potrzebujemy?
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę D3 uzależnione jest od wieku. Małe dzieci i młodzież powinny dostarczać około 400 IU witaminy D na dobę, dorośli – około 1000 IU. Z kolei osoby z nadwagą powinny podwoić dawkę. Dostarczenie takich ilości witaminy D nie stanowiłoby problemu, gdybyśmy mogli zapewnić sobie codzienną dawkę słońca. Nie jest to jednak możliwe – stąd konieczność suplementacji. A ta zalecana jest absolutnie każdemu. W celach profilaktycznych należy przyjmować witaminę D w okresie od września do marca. Proponowane przez ekspertów dawkowanie to:
– noworodki i niemowlęta do 6 miesiąca życia: 400 IU
– niemowlęta od 7 do 12 miesiąca życia: 400 – 600 IU
– dzieci w wieku 1 do 18 lat: 600 – 1000 IU
– dorośli: 800 – 2000 IU
– osoby z nadwagą: 1600 – 4000 IU
Takie dawkowanie witaminy D pomoże zapobiec jej niedoborom. Jeśli jednak niedobór już ma miejsce – konieczne jest zwiększenie dawek. A jak rozpoznać niedobór witaminy D? Najprościej jest wykonać badanie poziomu witaminy D3 we krwi. Norma witaminy D to około 30 – 50 ng/ml. Wartości rzędu 20 – 30 ng/ml są wskazaniem do umiarkowanego zwiększenia dawkowania witaminy D, natomiast wartości poniżej 20 ng/ml są wskazaniem do zastosowania dawek rzędu 7000 – 10000 IU dla osoby dorosłej.
Sięgając po suplement z witaminą D, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość preparatu. Mowa o wysokiej dawce witaminy D3, jej naturalnym pochodzeniu, połączeniu witaminy D3 razem z działającą komplementarnie witaminą K2 oraz braku syntetycznych, potencjalnie szkodliwych dla zdrowia dodatków. Takiej jakości preparat znaleźć można w ofercie marki Cheers – to suplement diety jakości premium, który pomoże skutecznie uzupełnić poziom witaminy D3 w organizmie i zapobiegać jej niedoborowi oraz jego poważnym konsekwencjom zdrowotnym.
Więcej informacji o witaminie D znajdziesz na stronie https://cheers.com.pl/wiedza/suplementacja-witamina-d/