Śniadanie to najważniejszy posiłek, który ma zapewnić energię na początek dnia, dlatego warto zadbać, by był nie tylko smaczny, ale i pożywny. Pasty śniadaniowe to sposób na sycące śniadanie, które pozwoli zaoszczędzić sporo czasu – można przygotować je nawet dzień wcześniej. Poznaj przepisy na trzy najlepsze pasty śniadaniowe, a przekonasz się, że poranki mogą stać się prawdziwą przyjemnością!
1. Jajeczna pasta śniadaniowa
Jajeczna pasta śniadaniowa to klasyka znana w każdym domu. I choć można przygotować ją na wiele sposobów, zawsze jest tak samo pyszna – w końcu prostota zawsze się obroni! W najprostszym wariancie wystarczą dwa ugotowane na twardo jajka, łyżka majonezu, sól i pieprz. Jajka można pokroić w drobną kostkę lub zmiażdżyć widelcem, w zależności od tego, jaką konsystencję chce się uzyskać. Oczywiście pasta będzie doskonale smakować również z dodatkami – pokrojonym koperkiem lub szczypiorkiem, rzeżuchą czy rzodkiewką. Pastę jajeczną można przygotować także z samych żółtek z dodatkami i wykorzystać ją jako nadzienie do jajek faszerowanych – przepis ten sprawdzi się nie tylko podczas świąt wielkanocnych, ale i na co dzień!
2. Pasta z wędzonego pstrąga z wykwintnymi dodatkami
Pasta z wędzonego pstrąga to pomysł na nieco bardziej wykwintne śniadanie, a to za sprawą kaparów i sera feta. Składniki potrzebne do wykonania tej pasty to pół wędzonego pstrąga, kostka sera feta lub twarogu, łyżka posiekanych kaparów, majonez, a także posiekany świeży koperek. Wszystkie składniki należy umieścić w jednym naczyniu i połączyć, zgniatając je widelcem lub blendując – wybór narzędzia uzależniony jest od tego, jaką konsystencję ma mieć nasza pasta rybna. Do doprawienia wykorzystać można sól morską i świeżo mielony pieprz, co nada paście dodatkowego aromatu. Pastę z pstrąga najlepiej podawać na chrupiącym świeżym pieczywie lub tostach, delikatnie przyprószoną koperkiem lub w towarzystwie świeżych warzyw: ogórków, pomidorów lub rzodkiewek.
3. Pasta twarogowa z tuńczykiem
Pasta twarogowa z dodatkiem tuńczyka to kolejna pasta rybna, która pozwoli smacznie rozpocząć dzień. Do przygotowania potrzeba 5 jajek, puszki tuńczyka w oleju oraz około 100 g twarogu, a także dobrego majonezu i musztardy, które stanowią spoiwo całej pasty. Jajka należy ugotować na twardo, a po wystudzeniu pokroić w drobną kostkę. Tuńczyk powinien zostać odcedzony z oleju i posiekany na małe kawałki. Jajka, tuńczyka i twaróg należy połączyć w misce z dwoma łyżkami majonezu i musztardy, można doprawić solą i pieprzem oraz wkroić świeży szczypiorek lub koperek. Ta pasta śniadaniowa, podobnie jak jajeczna, może być wykorzystana jako nadzienie do jajek faszerowanych lub być podawana na pieczywie, waflach ryżowych lub krakersach.