Nie każda osoba zdaje sobie sprawę z tego, jak ważny w naszej diecie jest tłuszcz, który jest nie tylko skoncentrowaną formą energii, ale też nadaje pożywieniu przyjemny smak. Tłuszcz pokarmowy to źródło energii, materiału budulcowego tkanek, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Mamy naprawdę wiele różnego rodzaju tłuszczy, wyróżniamy tłuszcze dobre i złe. Tymi złymi tłuszczami, nazywane są nasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w produktach, takich jak na przykład masło, smalec, ser, pełne mleko, śmietana, ja również zawiera je tłuste mięso. Dobrymi tłuszczami, są natomiast nienasycone kwasy tłuszczone, które występują, jako jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Dobre tłuszcze
Najbardziej wartościowe są tłuszcze nienasycone – to one chronią nas przed chorobami. Dostarczają ich przede wszystkim tłuste ryby morskie: łosoś, makrela, śledź. Im bardziej tłuste, tym lepsze! Dobre tłuszcze znajdują się też w oliwie, oleju rzepakowym, orzechach. Ale z jedzeniem ich też nie wolno przesadzać. Bowiem wszystkie tłuszcze, i te dobre, i złe, są kaloryczne. Dlatego w diecie zdrowej osoby dorosłej tłuszcze powinny dostarczać do 30 procent dziennej dawki energii, w tym tłuszcze pochodzenia zwierzęcego tylko 6-7 procent. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe regulują ponadto w organizmie wiele czynności, jak chociażby transport i metabolizm innych tłuszczy, cholesterolu, a także mają wpływ na krzepliwość krwi.Dobrze wiedzieć, gdzie jest więcej kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6, by zachować ich prawidłowe proporcje. Przewagę kwasów omega-3 nad omega-6 znajdziemy w oleju z łososia, oleju z wątroby dorsza, oleju z sardynek, olej ze śledzia i oleju lnianym. Dużą przewagę omega-6 nad omega-3 mamy w oleju z orzechów włoskich, oleju sojowym, oleju z zarodków pszennych, smalcu, oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym, oleju z otrębów ryżowych, mieszaninie margaryny z masłem, oleju palmowym, kukurydzianym, sezamowym i oleju z pestek winogron. Omega-3 nie zawiera np. olej arachidowy.
Kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 3
Kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 nazywane są podstawowymi, gdyż organizm ludzki ich nie wytwarza. Dlatego pochodzą wyłącznie ze spożywanej przez nas żywności. Kwasy omega 6 pomagają gromadzić tłuszcz, prowadzą do zagęszczenia i krzepnięcia krwi, rozwoju procesów zapalnych, stymulują powstanie komórek tłuszczowych i nowotworowych, wywołują reakcje alergiczne. Kwasy omega 3 działają zupełnie inaczej: pomagają w kształtowaniu i rozwoju układu nerwowego, nadają elastyczność ścianom komórkowym i zapobiegają zapaleniom, ograniczają wytwarzanie komórek tłuszczowych. Nasza równowaga fizjologiczna zależy w znacznej mierze od równowagi między kwasami omega 3 i omega 6 w naszych organizmach, czyli w naszej diecie. Zachwianie proporcji dostarczanych naszemu organizatorowi tłuszczów, powszechna przewaga omega 6, a niedobory omega 3 powodują, że krew przybiera konsystencję śmietany. Do tego, oprócz wielu innych składników, musi znaleźć miejsce dla obcych i własnych protein, trójglicerydów, fosfolipidów, kolagenu, metali ciężkich, cholesterolu i wapnia w ilościach dalece odbiegających od normy. Jest to przyczyną niedostatecznego transportu przez krew tlenu do komórek i wielu, o ile nie większości schorzeń współczesnego człowieka.